بدن برای تامین انرژی نیاز به غذا دارد. غذا در طی پروسه سوخت و ساز به گلوکز (قند) تبدیل میشود و سپس توسط جریان خون به سلول های مختلف هدایت میشود.
سلول های بدن برای دریافت گلوکر از خون نیاز به هورمونی بنام انسولین دارند که در پنکراس در لوزالمعده تولید میشود. چنانچه تولید انسولین در بدن کاهش یابد گلوکر که باید توسط سلول ها از خون جذب شود در خون باقی میماند و میزان قند خون بالاتر از معمول ( 60 تا 99 میلی گرم در دسی لیتر در حالت ناشتا) میرود. به این حالت بیماری دیابت از نوع یک می گویند.
نوع دیگر و معمولتر از دیابت بنام دیابت نوع دو (یا دیابت غیر وابسته به انسولین) نیز وجود دارد که در این بیماری انسولین معمولا بحد کافی در بدن تولید میشود ولی تعداد گیرنده های سلولی کمتر هستند و سلول ها قادر به استفاده بهینه از انسولین نمی باشند، به عبارتی سلول ها به انسولین مقاوم میشوند و در نتیجه جدب گلوکر از خون کاهش یافته و میزان قند خود بالا میرود.
همیشه بیماری دیابت با علائم خاصی همراه نیست ولی گاهی علائمی از قبیل: تشنگی، پر ادراری، گرسنگی، کاهش ورن، خستگی، بی حسی یا سوزش دست و پا، عدم التیام زخم و خراش های پوستی و مشکلات بینایی در بیماران دیابتی مشاهده میشود.
پیچیدگی های ناشی از بیماری دیابت
با بالا رفتن قند خون، رگ های خونی و اعصاب بخصوص اعصابی که به پا میرسند صدمه میبینند و به همین دلیل مراقبت از پاها ضروری است. استفاده از کفش مناسب، رعایت بهداشت ومعاینه مرتب پاها برای آگاهی از وجود زخم، بریدگی، عفونت و تورم ضروری است. درد و ناراحتی هایی که در ناحیه سینه و بازو و دردهایی که شبیه سو هاضمه هستند هم میتوانند در نتیجه صدمه به اعصاب و رگ های قلب و علامت بروز سکته قلبی باشند و در صورت بروز چنین نارحتی هایی مراجعه به پزشک ضروری است. آسیب به رگ هایی که به مرکز بینایی چشم و کلیه ها وارد میشوند ممکن است به ترتیب به کوری و یا نارسائی کلیوی ختم شود. ناتوانی های جنسی نیز از دیگر عوارض ناشی از دیابت می باشد.
درمان
هنوز درمانی برای این بیماری پیدا نشده و هدف از مداوای بیماران دیابتی کنترل قند خون و جلوگیری از ضررهای ناشی از پیچیدگی های وابسته به بالا بودن قند خون است
در نوع یک دیابت استفتده از انسولین ضروری است
در نوع دو دیابت گاهی رعایت رژيم خاص غذایی، ورزش و کاهش اضافه وزن کافی است، البته گاهی نیاز مصرف به دارو های تجویز شده از طرف پزشک دارد.
قابل توجه
نوعی دیگری نیز از دیابت وجود دارد که گاهی در دوران بارداری رخ میدهد که تحت مراقبت پزشک و با اتمام این دوره معمولا بدون عارضۀ خاصی از بین میرود
No comments:
Post a Comment