Search This Blog

Tuesday, 24 September 2013

درد شانه

شانه مفصلی است که قادر به انجام بیشترین نوع حرکات در بدن است. درد شانه از ناراحتی های معمول است و در انگلستان از هر ده نفر سه نقر در مرحله ای از زندگی دچار نوعی از ناراحتی های شانه می شوند.* معمولا ناراحتی های این مفصل مشکلاتی هستند که خودبخود و گاهی با استفاده از مسکن یا بدون درمان پزشکی بهبود میابند. البته در مواردی که درد بیشتر از دو هفته طول بکشد، به مرور تشدید یابد یا چنانچه غیرقابل تحمل یا همراه با علائمی چون تب یا خواب رفتگی در بازو یا دست باشد باید زودتر به پزشک مراجعه کرد.

درد شانه در برخی موارد بر اثر وارد شدن ضربه، طرز ایستادن یا نشستن نادرست، ورزش سنگین، بیماری هایی چون بیماری دیابت، حمله قلبی، پلی میالژی1، آرتروز مفاصل یا پوکی استخوان، شروع می شود. در برخی از موارد رسوبات کلسیم در تاندون ها یا ناراحتی در ناحیه گردن نیز می تواند باعث ایجاد درد و محدودیت در حرکت شانه  شود. گاهی نیز بدون دلیل خاصی این ناراحتی شروع می شود. درد ممکن است در یک شانه یا هر دو شانه باشد.

راه های تشخیص و درمان
برای تشخیص علت درد شانه و بررسی احتمال بیماری های دیگر معمولا آزمایش خون (برای بررسی احتمال آرتورز)، رادیوگرافی (برای بررسی صدمات احتمالی به ماهیچه ها، غضروف ها و دیگر بافت های نرم) اسکن ام.آر.ای (برای تشخیص تجمع مایع بین مفصلی و آسیب به تاندون ها) یا  آزمایش هدایت عصبی2 ( برای بررسی التهب و آماس های عصبی ) انجام می شود.
  
همانطوری که قبلا هم گفته شد در اکثر مواقع ناراحتی های مربوط به درد شانه به مداوای خاصی نیاز ندارند و مصرف قرص مسکن مثل پاراستامول3  یا پمادهای مسکن (البته بدون مشورت با پزشک نباید بیش تر از دو هفته از مسکن استفاده کرد)، استفاده از کیسه یخ برای کمپرس سرد (چنانچه شانه تورم دارد) و  ورزش های مخصوص شانه پس از مشورت با فیزیوتراپ می تواند مفید باشد. هرچند که در برخی از مواقع تزریق آمپول کورتون (که باعث کاهش التهاب و بهبودی حرکت مفصل) یا حتی  جراحی هم لازم می شود.
معمولا برقراری  تعادل بین ورزش و  استراحت می تواند از سخت شدن بیشتر ماهیجه جلوگیری کند. 


نمونه ای از ورزش های که بسته به شدت و نوع آسیب شانه ممکن است توسط فیزیوتراپ پیشنهاد شوند
به حالت ایستاده دست ها را به پشت کمر برده و آنها را بهم قفل کنید، سپس دست ها را  تا جایی که امکان دارد در طول کمر بالا ببرید. این حرکت را هر چند ساعت چند بار تکرار کنید.


1.      Polymyalgia
2.      Nerve conduction test
3.      Paracetamol

Reference
NHS direct April, 2013
Accesses on 24 Sep. 2013


دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments:

Post a Comment