Search This Blog

Sunday, 22 December 2013

اختلال نقص توجه

Attention Deficit Disorder) ADD/ADHD(

{با تشکر از دوستی که اطلاعاتی در مورد این اختلال خواسته بودند و به امید اینکه مطالب زیر برای ایشان مفید واقع گردد.}

اکثر والدین و کسانی که با تربیت کودکان سر و کار دادند می دانند که رشد فیزیکی و روحی و روانی بچه ها خالی از بالا و پایین های معمول نیست و در اکثر مواقع مشکل می توان مرزی برای کم توجهی معمول و اختلال نقص توجه که نیاز به مداخله پزشکی دارد قائل شد.

اما اختلال نقص توجه که به صور و با وخامت متفاوت در افراد بروز می کند معمولا در موقعیت ها و مکان های مختلف، چون منزل و مدرسه، یکسان اتفاق می افتد و برخی از علائم مشخصه آن عبارتند از: بروز علائم اختلالات تا سنین هفت سالگی، عدم تمرکز و توجه، اشکال در برقراری ارتباط با دیگران، اضطراب، بیش فعالی (قادر نبودن به آرام و نشستن) و بدون فکر عمل کردن.

البته گاهی این کودکان می توانند در موارد خاص و روی موضوعی که مورد علاقه آنهاست تمرکز داشته باشند و خلاقیت منحصر بفردی نیز از خود بروز دهند. همین امر برخی از آنان را به هنرمندان قابلی تبدیل می کند.
 
صرف اینکه کودکی قادر به تمرکز نیست، بیش فعالی دارد و بدون تفکر عمل می کند دلیل بر اختلال نقص توجه او نیست و وجود این اختلال نیاز به تشخیص متخصص دارد.

روش های درمان
اگرچه گاهی دارودرمانی برای این کورکان مفید است درمان اصلی اختلال نقص توجه با ورزش، تغذیه صحیح، رفتار و گفتار درمانی و همچنین روش های ویژه آموزشی برای کمک به خواندن و نوشتن آنها صورت می گیرد.

والدین این کودکان نیز به باور اینکه بسیاری از رفتارهای کودک آنها به عمد نیست و ناشی از  بیماری است (و با تشخیص و مداوای صحیح بهبود میابد) نیازمندند. آموزش روش های خاص تربیت کودک و داشتن نظم در برنامه های روزمره مثل سر موقع غذا خوردن و خوابیدن و مشغول نگه داشتن کودک و تشویق وی در صورت انجام کاری بطور صحیح نیز مفید است.

دارو درمانی معمولا شامل استفاده از داروهای زیر می باشد.
Methylphenidate) Ritalin) and Dexamfetamine
که فعال کننده سیستم عصبی مغزی هستند

Atomoxetine
که بازجذب نورآدرنالین را متوقف می کند

برای اطلاعات بیشتر در مورد دارو درمانی به سایت زیر مراجعه فرمایید

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tuesday, 12 November 2013

درد گردن و راههای درمان آن

ساختمان گردن شامل بافت هایی چون ماهیچه، هفت مهره گردن و دیسک های مابین آنها، اعصاب و رگ های خونی می باشد. در نتیجه ناراحتی در ناحیه گردن معمولا به دلیل مشکلات ماهیچه، مهره ها، مفاصل، رگ ها یا اعصاب مربوطه می باشد. درد در ناحیه گردن گاهی به شانه ها، بازو، پشت سر، کاسه چشم، گوش یا حتی بالای قفسه سینه نیز می رسد. چنانچه اعصاب تحت فشار قرار بگیرند، احتمال دارد که خواب رفتگی یا سوزن سوزن شدن در بازو یا انگشتان هم احساس شود.

سرخرگ هایی که خون را از قلب به مغز می رسانند از داخل مهره های گردن عبور می کنند، اگر با فشار آمدن روی رگ ها گردش خون در این ناحیه مختل بشود، احتمال دارد که  گردن درد با سرگیجه نیز همراه شود (البته سرگیجه علل دیگر نیز دارد و حتما باید توسط پزشک بررسی شود).

بیشتر ما در مرحله ای از زندگی دچار گردن درد می شویم. اکثرا، گردن درد به علت کشیدگی ماهیچه  در سوانح رانندگی بر اثر صدمات  ناشی از پرت شدن بدن به جلو و حرکت سر به عقب رخ می دهد و معمولا بعد از چند هفته یا چند ماه درد از بین می رود. گاهی نیز تغییرات در بافت  استخوانی یا مفاصل عامل این ناراحتی می باشد. گاهی، بخصوص با افزایش سن، فاصله بین  مهره ها کمتر شده و ایجاد ناراحتی می کند، البته در بعضی مواقع علت درد مشخص نیست.

راههای درمان و پیشگیری
اغلب درد در ناحیه گردن خودبخود و یا با کمک  داروهای مسکن بهبود میابد. اما در صورتی که درد بعد از چند روز کم نشد یا درد همراه با خواب رفتگی، ضعف در بازوها یا گرفتگی شانه ها باشد باید به پزشک مراجعه کرد. برای تشخیص عامل گردن درد معمولا از رادیولوژِی،  آزمایش خون و اسکن ام. آر. آی استفاده می شود. گرفتگی گردن همراه با خشکی هر دو شانه ممکن است علامت بیماری پلی مایلجا1 باشد که نیاز به رسیدگی پزشکی دارد.

استفاده از داروهای مسکن، ماساژ و ورزش های خاص، فیزیوتراپی، تزریق کورتون و یا استفاده از داروی بیحسی موضعی با اثر طولانی مدت (بخصوص در مواقعی که درد به پشت سر یا بازوها می رسد) از روش های معمول درمان است. داروهای مسکن مانند پاراستامول2 به بهبود درد کمک می کند. همچنین داروهای خوراکی یا ژل ها ضد التهابی غیر استروئیدی3 چون ایبوپروفن4  برای مدت حدود یک هفته تا ده روز استفاده مناسب اند. در مورد استفاده طولانی مدت یا آثار جانبی این داروها با دکتر یا دارو ساز خود صحبت کنید.

گاهی استفاده کوتاه مدت از گردن بند طبی در مواقعی که درد همراه با گرفتگی عضلات یا عصب می باشد مفید است. البته بهتر است که گردن بند طبی برای مدت طولانی استفاده نشود و بعد از دوران کوتاهی از استراحت زیر نظر پزشک و فیزیوتراپ برای بهبودی سریعتر از تمرینات آرام کمک گرفت. چرا که عدم حرکت طولانی، ماهیچه ها را ضعیف تر می کند و بعد از آن براحتی ماهیچه ها کشیده می شوند و همین امر ناراحتی گردن را طولانی تر می کند.

برای درمان گردن درد به ندرت نیاز به جراحی می شود، اما چنانچه عصبی تحت فشار قرار گرفته باشد و درد با استفاده از روش های دیگر بهبود نیابد از جراحی هم استفاده می شود.

برای پیشگیری از ناراحتی گردن تقویت ماهیچه های گردن توسط انجام دادن هر روزه نرمش های آرام گردن مفید است (حتما پیش از شروع این نرمش ها با پزشک خود مشورت نمایید). توجه به وضعیت قرارگیری بدن در حالات ایستاده، نشسته (بخصوص هنکام کار پشت میز) و خوابیده هم مهم است. نرمی تخت خواب وتشک آن و همچنین کلفتی یا نارکی بالش زیر سر و حتی استرس به تشدید گردن درد کمک می کند.


  1. Polymyalgia
  2. Paracetamol
  3. Non-Steroidal Anti-Inflammatory drugs (NSAID)
  4. Ibuprofen

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sunday, 20 October 2013

برای ترک سیگار آماده اید؟

یکی از کمپین های سلامت در انگلستان کمپینی به اسم "استاپ توبر1" است که شامل دعوتی  عمومی است برای جذب افراد سیگاری که علاقمند به ترک سیگار هستند.  در این کمپین سیگاری ها تشویق می شوند که با استفاده از حمایت مراکز درمانی و بهداشتی عمومی در ماه اکتبر سیگار نکشند. تحقیقات نشان داده که احتمال ترک دائم سیگار در افرادی که برای یک ماه سیگار را ترک می کنند بسیار است. این کمپین که در سال 2012 آغاز شده، طبق آمار اعلام شده از طرف سازمان بیمه ملی خدمات درمانی2 در اولین سال فعالیت خود توانسته صد و شصت هزار نفر را جذب کند. (در زمان نوشتن این مقاله) هنوز برای پیوستن به این کمپین در سال 2013 وقت باقی است. علاقمندان می توانند برای پیوستن به این کمپین از طریق مراجعه به سایت زیر3 اقدام کنند

سایت بیمه خدمات درمانی برای استاپ توبر

چنانچه امکان ملحق شدن به این کمپین را ندارید جای نگرانی نیست. برای ترک سیگار همیشه می توان اقدام کرد. مهمترین عامل خواست و تصمیم شماست. می توانید برای کمک و مشاوره با دکتر، داروساز یا مرکز4 قید شده در زیرتماس بگیرید.

اولین نکته مهم این است که بدانیم دود سیگار شامل مواد سمی بسیاری است از قبیل نیکوتین (که باعث بالا بردن فشار خون، ضربان قلب و سرعت متابولیزم می شود)، منو اکسید کربن (که توانایی گلوبول های قرمز را در حمل اکسیژن کم می کند) و قطران (که سرطان زا می باشد). این مواد مضر از طریق ریه  وارد جریان خون شده و می توانند باعث حمله قلبی، از بین بردن جدار داخلی رگ های خونی و ایجاد چسبندگی در پلاکت های خونی (که درعمل تشکیل لخته خون موثرند) شوند.

مصرف سیگار نه تنها سلامتی فرد سیگاری را به خطر می اندازد، بلکه احتمال بروز بیماری هایی چون بیماری قلبی و سرطان ریه را در افراد خانواده نیز که در معرض دود سیگار قرار دارند افزایش می دهد.
 گاهی برای تصمیم گیری برای ترک سیگار تهیه لیستی با دوبخش: دلایل کشیدن سیگار و دلایل تصمیم به ترک آن، مفید است. به پاسخ های خود در هر قسمت نگاه کنید و تصمیم بگیرید که آیا برای ترک سیگار آماده هستید یا نه. تهیه دفترچه خاطرات روزانه برای ثبت اوقاتی که سیگار می کشید و پیدا کردن جایگرینی برای آن اوقات در صورت ترک سیگار نیز مفید است.

قابل توجه: چیزی به اسم سیگار بی خطر وجود ندارد و حتی سیگارهایی که به عنوان سیگارهای بهداشتی با درصد پایین قیرمعرفی می شوند مضر می باشند. همچنین استفاده از قلیان نیز مضر است. دود تنباکوی قلیان با اینکه از روی محفظه آب رد می شود، اعتیادآور است و می تواند باعث بروز بیماری هایی چون بیماری قلبی، سرطان و اعتیاد شود.

References 
1 – Stoptober
2 – National Health Service
3 - https://stoptober.smokefree.nhs.uk/
4 – NHS Smoking Helpline
      Tel: 08000 22 4332

      Website: www.smokefree.nhs.

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tuesday, 24 September 2013

درد شانه

شانه مفصلی است که قادر به انجام بیشترین نوع حرکات در بدن است. درد شانه از ناراحتی های معمول است و در انگلستان از هر ده نفر سه نقر در مرحله ای از زندگی دچار نوعی از ناراحتی های شانه می شوند.* معمولا ناراحتی های این مفصل مشکلاتی هستند که خودبخود و گاهی با استفاده از مسکن یا بدون درمان پزشکی بهبود میابند. البته در مواردی که درد بیشتر از دو هفته طول بکشد، به مرور تشدید یابد یا چنانچه غیرقابل تحمل یا همراه با علائمی چون تب یا خواب رفتگی در بازو یا دست باشد باید زودتر به پزشک مراجعه کرد.

درد شانه در برخی موارد بر اثر وارد شدن ضربه، طرز ایستادن یا نشستن نادرست، ورزش سنگین، بیماری هایی چون بیماری دیابت، حمله قلبی، پلی میالژی1، آرتروز مفاصل یا پوکی استخوان، شروع می شود. در برخی از موارد رسوبات کلسیم در تاندون ها یا ناراحتی در ناحیه گردن نیز می تواند باعث ایجاد درد و محدودیت در حرکت شانه  شود. گاهی نیز بدون دلیل خاصی این ناراحتی شروع می شود. درد ممکن است در یک شانه یا هر دو شانه باشد.

راه های تشخیص و درمان
برای تشخیص علت درد شانه و بررسی احتمال بیماری های دیگر معمولا آزمایش خون (برای بررسی احتمال آرتورز)، رادیوگرافی (برای بررسی صدمات احتمالی به ماهیچه ها، غضروف ها و دیگر بافت های نرم) اسکن ام.آر.ای (برای تشخیص تجمع مایع بین مفصلی و آسیب به تاندون ها) یا  آزمایش هدایت عصبی2 ( برای بررسی التهب و آماس های عصبی ) انجام می شود.
  
همانطوری که قبلا هم گفته شد در اکثر مواقع ناراحتی های مربوط به درد شانه به مداوای خاصی نیاز ندارند و مصرف قرص مسکن مثل پاراستامول3  یا پمادهای مسکن (البته بدون مشورت با پزشک نباید بیش تر از دو هفته از مسکن استفاده کرد)، استفاده از کیسه یخ برای کمپرس سرد (چنانچه شانه تورم دارد) و  ورزش های مخصوص شانه پس از مشورت با فیزیوتراپ می تواند مفید باشد. هرچند که در برخی از مواقع تزریق آمپول کورتون (که باعث کاهش التهاب و بهبودی حرکت مفصل) یا حتی  جراحی هم لازم می شود.
معمولا برقراری  تعادل بین ورزش و  استراحت می تواند از سخت شدن بیشتر ماهیجه جلوگیری کند. 


نمونه ای از ورزش های که بسته به شدت و نوع آسیب شانه ممکن است توسط فیزیوتراپ پیشنهاد شوند
به حالت ایستاده دست ها را به پشت کمر برده و آنها را بهم قفل کنید، سپس دست ها را  تا جایی که امکان دارد در طول کمر بالا ببرید. این حرکت را هر چند ساعت چند بار تکرار کنید.


1.      Polymyalgia
2.      Nerve conduction test
3.      Paracetamol

Reference
NHS direct April, 2013
Accesses on 24 Sep. 2013


دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Wednesday, 14 August 2013

نکاتی در مورد سرطان پستان

 سرطان پستان شایع ترین سرطان ها  در کشور انگلستان می باشد. اگرچه مردان به ندرت دچار این سرطان می شوند ولی باز هم امکان ابتلا مردان به این سرطان وجود دارد. در انگلستان در طول زندگی از هر نه زن یکی دچار این سرطان می شود، البته این درصد با عوامل مختلف مثلا بالا رفتن سن بیمار و وجود سرطان در خانواده بالاتر می رود. امروزه امکان درمان موفق سرطان پستان در برخی از بیماران که وجود سلول های سرطانی در مرحله ابتدایی تشخیص داده شود وجود دارد

خود بیمار می تواند بهترین کمک برای تشخیص زودهنگام و مراجعه بموقع به پزشک باشد. برای این امر چک کردن مرتب و آشنایی با حالت معمول  پستان برای تشخیص تغییرات احتمالی آن بر اثر سرطان بسیار مهم می باشد. نکته مورد توجه این است که بافت پستان بطور طبیعی بافتی متشکل از غدد می باشد، همچنین تفاوت در شکل و حالت پستان چپ و راست و کمی درد و حساسیت به لمس در زمان پرید طبیعی است.

در انگلستان زن ها بین سنین 50 تا 70 سال برای ماموگرافی (عکس برداری با اشعه ایکس  از سینه) هر سه سال یک بار برای معاینه دعوت می شوند. زنانی که جوانتر هستند بطور معمول چک نمی شوند، زنانی که در سنین بالاتر از این رده سنی قرار دارند نیز  بطور اتوماتیک برای ماموگرافی دعوت نمی شوند ولی می توانند از پزشک خود بخواهند تا برای ماموگرافی به مراکز تخصصی ارجاع داده شوند.

عوامل که ریسک ابتلا به بیماری سرطان  پستان را افزایش می دهند
وجود سرطان (بخصوص سرطان  پستان و رحم) در خانواده
شروع پرید در سنین پایین (کمتر از دوازده سال) یا یائسگی دیرتر از معمول (بعد از 55 سال)
هورمون درمانی (هر چه مدت بیشتری از این ترکیبات استفاده شود احتمال ابتلا به این سرطان هم زیادتر می شود)
با مصرف قرص های ضدبارداری نیز ریسک کمی بالا می رود
چاقی بعد از یائسگی
عدم حاملگی و زایمان و شیر ندادن به کودک پس از زایمان

چگونه خطر ابتلا به سرطان  پستان را تخفیف بدهیم
تغذیه سالم و استفاده مرتب و دائم از میوه جات و سبزیجات
جلوگیری از اضافه شدن وزن 
عدم استفاده از نوشیدنی های الکلی
البته همانطور که قبلا هم گفته شد معاینه مرتب و هر ماهه سینه توسط خود فرد به روش صحیح به تشخیص بموقع کمک می کند

نحوه چک کردن سینه برای کمک به تشخیص زودهنگام
در مکانی که نور کافی دارد مقابل آیینه بزرگی باستید ابتدا دستها در کنار بدن به شکل و ظاهر سینه توجه کنید
سپس دستها را به کمر زده و به طرفین بچرخید تا کاملا قسمت های کناری سینه نیز در آینه دیده شود
سپس دستها را بالا برده و مجددا به ظاهر سینه دقت کنید. این منطقه شامل بالای سینه تا زیر استخوان ترقوه و زیر بغل هم می شود
در مرحله بعدی دراز کشیده، یک دست را زیر سر گذاشته و با دست دیگر (انگشتان را بهم چسبانده و با سطع صاف انگشتان و نه نوک انگشتان)  پستان  را با حرکت دورانی معاینه کنید
در مرحله آخر ایستاده و یا نشسته سینه را به روش بالا چک کنید

نکات قابل توجه هنگام چک کردن پستان  
تغییر در شکل و اندازه پستان
حضور برآمدگی های کوچک روی پوست که پوست را شبیه پوست پرتقال می کند
تغییر در شکل یا حالت نوک پستان و کشیده شدن آن به داخل
ترشحات نوک پستان
 حضور توده قابل لمس  یا سفت شدن یک طرف  پستان، زیر بغل یا اطراف استخوان ترقوه
 تغییر رنگ پوست
درد بخصوص دردی که در یک سمت وجود دارد

لازم به تذکر است که وجود علائم ذکر شده دلیل بر وجود سرطان نیست و در طول ماه و دوران عمر حالت  پستانعوض می شود ولی بهتر است که در این مرحله به پزشک مراجعه شود چرا که در صورت وجود سرطان مراجعه به موقع امکان درمان موفق تری را بوجود خواهد آورد

روش های درمان سرطان پستان
انتخاب روش درمان به عواملی چون چگونگی پیشرفت بیماری، وضع جسمانی بیمار و اینکه آیا بیمار به سن یائسگی رسیده یا نه بستگی دارد و معمولا شامل شیمی درمانی، هورمون درمانی، رادیوگرافی، عمل جراحی و درمان بیولوژیکی می شود.


برای اطلاعات بیشر به سایت های زیر مراجعه نمایید
www.breastcancercare.org.uk
http://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-breast-female/Pages/Treatment.aspx

..

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Friday, 26 July 2013

پوکی استخوان = Osteoporosis

استخوان از مواد معدنی (بخصوص کلسیم) و پروتین (بخصوص کلوژن) تشکیل یافته. بافت استخوانی ترکیبی از لایه ای استخوانی متراکم و لایه ای اسفنجی است که در غشایی خاص احاطه شده. بافت داخل سلول های استخوانی در طی رشد متراکم می شوند و معمولا تا سنین 25 سالگی استخوان به حداکثر تراکم خود می رسد

سلول های استخوان ساز و سلول های تخریب کننده در مغز استخوان وجود دارند که دائما بافت استخوانی را در بدن تخریب کرده و سلول های جدید را جایگزین آن می سازند.  در حالت طبیعی پس از سن بلوغ حالت تعادل بین سرعت تخریب و جایگزینی وجود دارد که در سنین بالا و یا زمانی که به هر علتی تخریب سریع تر از جایگزینی صورت بگیرد استخوان ها پوک و شکننده می شوند.

پوکی استخوان به حالتی گفته می شود که تراکم بافت استخوانی کاهش یافته و در نتیجه استخوان ضعیف شده و ممکن است بر اثر ضربه ای نه چندان شدید دچار شکستگی شود. این شکستگی ها معمولا در استخوان های بلند مثل دست، ستون فقرات و لگن رخ می دهد که حتی می تواند ناشی از زمین خوردن یا فعالیت هایی ساده چون بلند کردن اشیاء، سرفه کردن، خم شدن یا چرخیدن باشد.

 عوامل مختلف ژنتیکی چون جنسیت (زن ها پس از سنین یائسگی  بیشتر از مردان به پوکی استخوان دچار می شوند) و نژاد، سن، کاهش استروژن در یائسگی زودرس در خانم ها، استفاده از برخی از داروها (مثل استیرویدها) و بیماری های مختلف (مثل بیماری تیروئید و برخی از سرطان هامانند میلوما1) و تغذیه نامناسب (کمبود ویتامین د، مصرف بالای پروتئین، کافئین یا نمک) در تعیین حداکثر تراکم تودۀ استخوانی و خطر ابتلا به پوکی استخوان موثر هستند.

برای تشخیص پوکی استخوان معمولا با تابش اشعه ایکس با دوز پایین2 تراکم تودۀ استخوان را مطالعه می کنند. استخوان متراکم انرژی را جذب کرده و به صورت آبی تیره دیده می شود، استخوان کم  تراکم به صورت زرد در تصویر دیده می شود. عکس برداری با اشعه ایکس با دوز بالا برای پوکی استخوان خیلی مفید نیست چون پوکی استخوان تا بحد جدی نرسیده باشد با اشعه ایکس دیده نمی شود.

 آزمایش خون و ادرار اگرچه بطور مستقیم برای اندازه گیری تراکم استخوان ها مفید نیست به منظور پی بردن به علل جانبی پوکی استخوان مثلا پر کاری غدۀ تیروئید استفاده می شود.

روش های درمان پوکی استخوان

تسکین درد ناشی از صدمه خوردن به استخوان ها، بهبود چگونگی حرکت بیمار و جلوگیری از پیش روی بیماری از اهداف مهم درمان پوکی استخوان است. ورزش و جلوگیری از زمین خوردن از نکات مهم درمان می باشند، چرا که بی تحرکی باعث افزایش تخریب استخوان می شود؛ ورزش هایی مثل طناب بازی باعث افزایش تودۀ استخوانی ران می شود. البته شروع ورزش باید تحت نظر دکتر یا فیزیوتراپ باشد.

برای کنترل درد در برخی موارد از مسکن های تزریقی استفاده می شود. گاهی نیز استفاده از قرص های مسکن مثل پاراسیتامول،3 ترکیبی از پاراسیتامول و کدئین4  یا ضد التهاب هایی چون ایبروفن5 کافی است. طب سوزنی و استفاده از دستگاه های تنز6 (که با ارسال پیام درد مداخله می کند و آنرا غیر قابل درک می کند) و فیزیوتراپی هم گاهی موثر است.

در کنترل پوکی استخوان استفاده از رژیم غذایی غنی از کلسیم نیز می تواند به بیمار کمک کند. از رژیم غذایی که با کاهش شدید وزن همراه است باید اجتناب کرد زیرا ممکن است به کاهش میزان حداکثر توده استخوانی منجر شود.

درمان هورمونی با  قرص ها، چسب های پوستی7 و پلت ها8 برای برخی از بیماران بهترین درمان است.  زنانی که هنوز به سن یائسگی نرسیده اند و به پوکی استخوان دچار هستند تحت هورمون درمانی قرار می گیرند. کمبود هورمون تستوسترن اغلب در مردانی که به پوکی استخوان دچارند دیده شده و در این صورت این هورمون به صورت تزریقی یا چسب پوستی به بیمار داده می شود. البته در مواردی استفاده از روش های درمان غیر هورمونی ترجیح داده می شود.از داروهای غیر هورمونی می توان از بیس فسفات ها9 نام برد که سلول های تخریب استخوان را غیر فعال می سازند و بخصوص در پیشگیری از تخریب استخوانی ناشی از استفاده از استیروئید ها موثر هستند. معمولا از بیس فسفات ها بین سه تا پنج سال استفاده می شود و پس از این مدت تراکم استخوام کتنرل می شود.

بیس فسفات ها که عبارتند از:
 - اتیدرونات10 (که گاهی باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شود. این دارو باید روی شکم خالی و با لیوان آبی مصرف شود و تا دو ساعت پس از خوردن قرص چیزی نباید خورده شود. معمولا این دارو برای دو هفته مصرف می شود و بیمار برای یازده هفته از مکمل کلسیم استفاده می کند. دوره درمان نود روز طول می کشد.)
 - آلندرونات11 ( که معمولا نیاز به مکمل کلسیم ندارد. اسهال، ناراحتی در مری، ترش کردن و سوهاضمه از عوارض جانبی این داور می باشد که باید با شکم خالی استفاده شود و تا مدت سی دقیقه بعد بیمار نباید دراز بکشد.)

کلستیونین12
 هورمونی است که توسط غدۀ تیروئید ساخته می شود و سلول های تخریب کنندۀ استخوان را غیرفعال می سازد. این هورمون شکل فعال ویتامین د است. معمولا از کلستیونین  سه بار در هفته به صورت تزریقی استفاده می شود.

فلوراید سدیم13
در دوز 15 تا 25 میلی گرم فلوراید از این دارو در برخی از کشورهای اروپایی برای افزایش تشکیل استخوان استفاده می شود.

رلوکسی فن14
در برخی موارد این دارو شبیه به هورمون استروژن عمل می کند. مممولا این دارو عوارض جانبی زیادی ندارد ولی ممکن است که احساس گر گرفتگی که در برخی زنان پس از یائسه شدن رخ می دهد و خطر ترومبوز سیاهرگی را افزایش دهد و از این رو برای همه مناسب نیست.

مکمل کلسیم
برای بیمارانی که میزان کلسیم دریافتی در غذای آان پایین است استفاده می شود.

  1. Myloma
  2. Dual Energy x-ray )DXA( Bone Density
  3. Paracetamol
  4. Codeine
  5. Ibuprofen
  6. Transcutaneous electrical simulation (TENS)
  7. Patches
  8. Pellets
  9. Bisphnates
  10. Etidronate
  11. Alendronate (Fosamax)
  12. Calcitonin
  13. Sodium Floride
  14. Raloxifene (Evista)

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
@ All rights reserved
  
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Saturday, 15 June 2013

برخی از مشکلات پا

پا ها از اندامهای مهم بدن هستند که رسیدگی به سلامت آنها ساده است و نیاز به زحمت زیاد و یا صرف هزینه های بالا ندارد. برای سلامتی پاها شاید یکی از مهم ترین موارد پوشیدن کفش راحت می باشد. کفش هایی که وزن بدن را روی پنجه ها متمرکز می کنند یا انعطاف پذیری لازم را ندارند و کفش هایی که از مواد پلاستیکی ساخته شده اند برای سلامتی پا مضر هستند. شستن روزانۀ پاها با آب و صابون مهم است. خشک نگه داشتن پاها بخصوص بین انگشتان پا می تواند در جلوگیری از بیماری های قارچی موثر باشد. ناخن انگشتان پا بخصوص شست پا را به صورت مستقیم کوتاه نکنید تا از فرو رفتن ناخن در گوشت جلوگیری کنید.  چنانچه ممکن باشد دو روز پشت سر هم از پوشیدن یک جفت کفش خودداری نمایید

پا دارای 26 استخوان و حدود سی مفصل می باشد. کف پا بطور معمول دارای قوس است، این قوس کمک می کند تا وزن بدن روی استخوان ها  تقسیم شود. کف پای صاف یا قوس بالای کف پا ناراحتی های مختلف را ایجاد می کند. در ابتدا این امر باعث احساس خستگی می شود ولی در حالت پیشرفته تر درد ماهیچه ای شدید تر یا درد زردپی ها نیز اضافه می شود.
کسانی که ضمن صاف بودن کف پا اضافه وزن نیز دارند با کم کردن وزن بدن می توانند  فشار روی مفاصل را کم  کنند. شنا هم ورزشی مناسب است. گاهی کفی های طبی مخصوص به بهبود خستگی و دردپا کمک می کند. ورزش های مخصوص و تمرین های توانبخشی، همچنین داروهایی چون بروفن که به گروه
NSAID
تعلق دارند به کم شدن احساس درد کمک می کنند، گاهی نیز تزریق کورتون دردهای شدید را بهبود می بخشد. استفاده از کرم های ضد التهاب که مستقیما روی منطقه دردناک ماهیچه یا مفصل مالیده می شود نیز موثر است.

بیماری آرتروز هم می تواند شست پا را تحت تاثیر قرار دهد، در این حالت مفصل سفت شده و حرکت کم می شود. اغلب در این بیماران استخوان برجسته می شود. آرتروز در پا با آرتروز مفاصل دیگر همراه است (مثلا بیمار زانو درد نیز دارد) و همین امر احتمال دارد که راه رفتن را مختل کند.

نقرس بیماری است که بااجتماع کریستال ها در مفاصل همراه است. اغلب در شست پا باعث ناراحتی می شود. مفصل در این حالت معمولا قرمز داغ و متورم می شود. حملات متعدد نقرس باعث ایجاد ناراحتی دائم در مفاصل می شود.

گاهی مفصل شست پا از حالت عادی خود خارج می شود. اکثرا کفش نامناسب (مثلا کفش های پاشنه بلند) که وزن پا را روی مفاصل جلوی پا می اندارند باعث این ناراحتی می شود . معمولا با پوشیدن کفش مناسب این ناراحتی بهبود میابد ولی چنانچه تغییر شکل در مفاصل ایجاد شده باشد، این حالت فقط با عمل جراحی تصحیح می شود.


میخچه و پینه پا باعث ایجاد برجستگی کنار پا می شوند گاهی حرکت را محدود می کند. چنانچه کفش به این قسمت فشار آورد درد، زخم و التهاب ایجاد می شود. گاهی شست پا به طرف انگشتان دیگر خم می شود. این حالت با بیماری رومانیسم شدیدتر می شود. برای درمان این حالت نوع کفش خیلی مهم است: چرم کفش باید نرم باشد و پنجه آن پهن. بالشتک های مخصوصی هم 
وجود دارد که فشار را روی این ناحیه کم می کند. ولی گاهی جراحی برای از بین بردن این حالت الزامی است.




دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sunday, 19 May 2013

پروستات و بیماری های آن


پروستات غده ای است تقریبا به اندازه یک گردو در مردان که در زیر مثانه قرار دارد. این غده بخشی از سیستم تناسلی مردان را تشکیل می دهد و نقش آن ساخت مایع ژلاتینی قلیایی منی است که برای تغدیه اسپرم بکار میاید.

با افزایش سن، معمولا پروستات بزرگ تر از حد معمول خود می شود. حدود 60% از مردانی که شصت سال یا بیشتر دارند دچاربزرگی پروستات هستند.1 با اینکه در بیشتر مواقع این افزایش سایز مسئله خاصی را به وجود نمی آورد به علت فشاری که به مجرای ادراری وارد می کند گاهی می تواند باعث ناراحتی های دیگری شود. معمولا اولین علامت چنین ناراحتی، مشکل در دفع ادرار یا تکرر ادرار می باشد. گاهی نیز ادرار به صورت جریانی باریک یا قطره قطره  از بدن خارج می شود و بیمار پس از ادرار احساس می کند که مثانه وی کاملا خالی نشده است. در صورت مشاهده علائم ذکر شده هر چه زودتر به پزشک مراجعه نمایید تا احتمال بیماری های جدی تر بررسی شود. گاهی برای درمان عوارض ناشی از بزرگ شدن پروستات از عمل جراحی استفاده می شود اما عمل جراحی این روزها به عنوان آخرین راه درمان استفاده می شود.

گاهی پروستات به عفونت دچار می شود.التهاب پروستات معمولا با تب همراه می باشد و درمان معمول آن با آنتی بیوتیک و داروهایی از گروه آلفا بلوکرها2 است.

سرطان پروستات هم از دیگر ناراحتی های مربوط به این غده می باشد. عواملی چون بالا رفتن سن و وجود سرطان (چه سرطان پروستات در مردان و چه سرطان سینه در زنان) در خانواده احتمال ابتلا  به سرطان پروستات را زیادتر می کند. روش های درمان این بیماری عبارتند از شیمی درمانی، پرتو درمانی، جراحی و هورمون درمانی.

نحوه تشخیص بیماری های پروستات
تست های مختلفی برای تشخیص ناراحتی های پروستات و بررسی احتمال بیماری های دیگر با علائم مشابه وجود دارد.
آزمایش ادرار = نمونه ادرار آزمایش می شود تا احتمال مسائلی چون بیماری های کلیوی و بیماری قند بررسی شود.
آزمایش خون = معمولا برای اندازه گیری کارایی کلیه استفاده می شود.
آزمایش پی.اس.آ 3 = میزان آنتنی ژن اختصاصی پروستات را مشخص می کند. این آنتی ژن در موارد بزرگ شدن پروستات، عفونت پروستات و سرطان پروستات بالا می رود.
آزمایش داخلی از طریق مقعد = در این آزمایش سفت شدن و بزرگ شدن غدۀ پروستات با معاینه داخلی مشخص می شود.
آزمایش عبور ادرار = در این آزمایش بیمار در دستگاهی خاصی ادرار می کند و این دستگاه سرعت عبور ادرار را اندازه می گیرد.
 اسکن =  دستگاه اسکن می تواند باقی ماندن ادرار در مثانه پس از ادرار را مشخص کند. 

Reference:
1= Prostate Enlargement - NHS choices
http://www.nhs.uk/Conditions/Prostate-enlargement/Pages/Introduction.aspx
Accessed on 19 May 2012
 ___________________
2= Alpha-blockers
3 = P.S.A

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Thursday, 18 April 2013

Hay fever حساسیت فصلی

معمولا به حساسیت به گرده گل، گیاه یا درخت حساسیت فصلی گفته می شود. چرا که این گرده ها که شامل پروتئین نیز می باشد در فصول خاصی به میزان بالایی می رسند و باعث بروز علائم این حساسیت می شوند. مثلا گرده علف در اواخر بهار و اوائل تابستان به حداکثر خود می رسد. تعداد مبتلایان به حساسیت فصلی در انگلستان ده میلیون نفر تخمین زده شده.* علائم معمول حساسیت فصلی عبارتند از: عطسه و آبریزش چشم و بینی، خارش و قرمزی گلو و چشم، سرفه یا حتی نفس تنگی

حساسیت فصلی بر اثر واکنش به هیستامین (که توسط بدن در واکنش به پروتئین حساسیت زای گرده ها ترشح می شود) بوجود میاید. تفاوت بین ترشحات بینی در سرماخوردگی و حساسیت فصلی عدم وجود میکروب در این ترشحات در حساسیت است.به همین علت حساسیت فصلی واگیر ندارد ولی ارثی است و رابطه مستقیم با آسم و حساسیت های پوستی و یا برخی حساسیت های غذایی دارد

روش های درمان
در حال حاضر درمان خاصی برای حساسیت فصلی وجود ندارد، ولی معمولا کنترل علائم این حساسیت امکان پذیر است. برای کنترل حالت های ذکر شده بهترین راه آگاهی بر عامل حساسیت زا و در صورت امکان، دوری از آن می باشد. برای شناسایی عوامل محرک انجام تست های حساسیت که توسط دکتر معالج، کلینک های تخصصی  یا در برخی از داروخانه ها انجام می شود الزامی است. در انگلستان معمولا اداره هواشناسی1 اطلاعات روزانه میزان گرده ها را در ماه های بهار و تابستان اعلام می کند. معمولا هنگامی که این میزان به بالاتر از 50 می رسد باعث بروز بیشترعلائم حساسیت فصلی می شود.

بین ساعات 11 تا 3 بعد از ظهر گرده ها در پایین ترین حد خود می باشند. دوری از فضای آزاد (بخصوص در هنگامی که گرده ها به میزان حداکثر در هوا پخش می شوند)، بسته نگه داشتن در و پنجره ها، استفاده از عینک آفتابی در طول روز و مالیدن وازلین در ابتدای سوراخ های بینی می تواند  در کنترل علائم حساسیت موثر باشد. همچنین عوض کردن لباس و دوش گرفتن بعد از برگشت به منزل می تواند گرده هایی را که روی بدن یا لباس مانده اند را از بدن دور کند. در مواردی نیز استفاده از عسل محلی که از شیرۀ گل های محلی درست شده می تواند موثر باشد.گاهی نیز ایمن درمانی از طریق قراردادن بیمار در معرض مقدار کمی گردۀ گیاهان برای ایجاد مقاومت در مقابل ماده حساسیت زا در درازمدت موثر است.

گاهی استفاده از داروها  برای کنترل علائم حساسیت ضروری است.
 معمولا آنتی هیستامین ها سریع (حدود 20 دقیقه) اثر می کنند و برای کنترل علائمی چون عطسه، خارش و آب ریزش از چشم و بینی موثرند. فرمول های جدیدتر این داروها کمتر خواب آور هستند ولی چنانچه از آنتی هیستامین های نسل اول چون کلرفنیرامین2 استفاده می شود، باید به این عارضه جانبی توجه کرد، مثلا هنگام استفاده از این دارو پرهیز از رانندگی الزامی است.
 کورتون ها معمولا مدت بیشتری (چند روز) لازم دارند تا روی بدن تاثیر بگذارند.
استفاده کوتاه مدت (تا پنج روز) از اسپری های بینی ضدگرفتگی چون سودافید4 نیز گاهی کمک می کند.
اسپری چشم یا بینی کروموگلیکات3 نیز اگرچه چند روزی طول می کشد تا اثر کند، می توان مفید باشد.


  1. Meteorological Office
  2. Chlorpheniramine (Piriton)
  3. Cromoglycate
  4. ُSudafed

* Hay fever-NHS choices, 21 November 2011
Accessed 18 April 2013

دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Thursday, 21 February 2013

گردن درد


گردن درد مشکلی است که شاید خیلی از ما در مرحله ای از زندگی  آنرا تجربه می کنیم. معمولا این درد بعد از چند روز خودبخود بهبود میابد، البته در مواردی درمان گردن درد نیاز به رسیدگی پزشکی دارد. گردن درد می تواند حرکت فرد بیمار را محدود کند و بدین ترتیب زندگی و کار شخص را تحت تاثیر قراردهد.

گردن درد ممکن است به صورت درد در ناحیه میانی گردن (گردن شامل هفت مهرۀ بالایی ستون فقرات می باشد)، طرفین گردن یا دردی که به سمت کتف، شانه یا قفسه سینه کشیده می شود، بروز کند. همانطور که قبلا هم گفته شد در اکثرا موارد، گردن درد بعد از چند روز خودبخود بهبود میابد. البته چنانچه درد بسیار شدید باشد و یا به همراه خواب رفتگی یا درد در ناحیه بازو باشد و یا چنانچه گردن درد به همراه سرگیجه باشد باید  به دکتر مراجعه شود. در اکثر موارد درد به همراه گرفتگی یا خشکی عضله گردن و عدم تمایل در تکان دادن سر و گردن همراه است که آن نیز معمولا بعد از مدتی استراحت و عدم حرکت یا محدود کردن آن بهبود میابد (البته خشکی گردن گاهی ممکن است که علامت بیماری های جدی دیگری چون برخی از بیماری های عفونی یا پلی میالژی باشد. پلی میالژی یک بیماری التهابی است). نیاز به تذکر است که چنانچه حرکت گردن به مدت طولانی محدود شود، ماهیچه گردن ضعیف می شود و به علت ضعف، ماهیچه آمادگی بیشتری برای کشیده شدن پیدا می کند. این امر به نوبه خود گردن درد را تشدید می کند. البته معمولا استفاده کوتاه مدت از گردن بندهای طبی جز در مواردی که عصب تحت فشار است و یا درد گردن به بازو منشعب می شود مفید است.

نحوه ناصحیح ایستادن، نشستن یا شیوه خوابیدن می تواند باعث گرفتگی ماهیچه گردن و ناراحتی گردن شود. مثلا چنانچه هنگام کار با کامپیوتراگر نحوه نشستن پشت میز درست نباشد و گردن خیلی به جلو خم شود، باعث گردن درد می شود. در نحوه صحیح نشستن پشت میز، ساق پا با باسن زاویه 90 درجه دارد و کمر محافظت می شود. هنگام خواب استفاده از بالش و تشک خیلی نرم که به اندازه کافی گردن را محافظت نمی کند، نیز باعث تشدید درد گردن می شود.

با بالا رفتن سن، گاهی قطر دیسک بین مهره ها نازک تر می شود و این امر فاصله بین مهره های گردن را کمتر می کند. گاهی نیز تورم مهره های گردن را بهم می چسباند. هر دو این حالات باعث ایجاد درد در ناحیه گردن می شود. گاهی مواقع دیسک گردن بیرون زده شده به عصب فشار میاورد و باعث درد یا خواب رفتگی در دست یا پا می شود. گاهی نیز سرخرگی که خون را به مغز می برد تحت فشار قرار می گیرد و همین باعث سر گیجه یا خواب رفتگی در دست یا پا می شود.

گاهی در سوانح رانندگی به علت ضربه وارد آمده بدن به جلو پرت می شود این حالت فشار شدیدی روی گردن که با تلنگری به سمت عقب رانده می شود وارد میاورد. وقتی که بدن از حرکت می ایستد، سر به جلو پرتاب می شود. همین امر باعث می شود که رباط ها و ماهیچه گردن کشیده شده و باعث بروز گردن درد با چند روز فاصله زمانی با سانحه رانندگی شود. البته استفاده از کمربند ایمنی و پشت سری صندلی از ضایعات وارده به گردن ناشی از سوانح می کاهد. 

معمولا پزشک معالج برای تشخیص علت گردن درد به معاینه و گرفتن تاریخچه بیمار بسنده می کند. البته تست های تکمیلی چون استفاده از اشعه ایکس و اسکن نیز گاهی لازم می شوند.

روش های معمول درمان گردن درد
همانطور که قبلا هم تذکر داده شد، با چند روز استراحت اغلب گردن دردها خودبخود بهبود میابند، اما گاهی برای کنترل درد نیاز به دخالت پزشکی، استفاده از مسکن ها، نرمش مخصوص گردن، تزریق آمپول کورتون یا جراحی است.

اگر نیاز به درمان گردن درد باشد از مسکن ها می شود استفاده کرد. داروهای مسکن چون پاراسیتمول یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی چون بروفن گاهی می توانند به کم کردن درد گردن کمک کنند. از این نوع داروها می توان یا به صورت داروهای خوراکی (برای کوتاه مدت مثلا هفت تا ده روز) یا به صورت کرم و پماد های موضعی استفاده کرد.  از آثار جانبی معمول این گروه داروها ناراحتی معده را می شود نام برد. همچنین بیمارانی که مبتلا به عارضه های دیگر هستند (چون مشکلات گردش خون، فشار خون، قند یا کلسترول بالا) حتما قبل از استفاده از این گروه داروها باید با پزشک و یا داروساز خود مشورت نمایند.

گاهی برای کنترل درد عضلانی گردن، ماساژ آن مخصوصا با روغن های معطر موثراست. البته استفاده از روغن های معطر برای همه افراد از جمله خانم های باردار و بیمارانی که مبتلا به بیمارهای خاص چون بیماری صرع هستند مضر است. بنابر این قبل از استفاده از آنها، حتما با پزشک و یا داروساز خود مشاوره نمایید.

فزیوتراپی و نرمش های گردن، طب سوزنی، استفاده از دستگا ه تنس (الکترودی با ولتاژ پایین که با پیام درد که به مغز فرستاده می شود مداخله می کند) یا  تزریق آمپول کورتون یا داروی بی حس کننده  به کنترل درد کمک می کند. جراحی معمولا گزینه آخر است و معمولا در صورتیکه روی اعصاب فشار بیاید و یا دردگردن خیلی شدید یا توام با ضعف عضله گردن باشد و با روش های دیگر کنترل نشود، از جراحی کمک گرفته می شود.



دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
 @ All rights reserved


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Disclaimer: the main purpose of this blog is to assemble my notes for my Continuing Professional Development (CPD). The topic discussed here should not be referred to as the only source of information. If there is anything with respect to this article that concerns you, please contact your doctor or pharmacist.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Wednesday, 30 January 2013

فشار خون


 چنانچه قبلا هم اشاره کرده بودم، فشار خون بستگی به دو عامل (حجم خونی که در دقیقه از قلب خارج می شود و میزان مقاومت ضد جریان خون در رگ) دارد. فشار خون  با دو عدد سیستولیک و دایستولیک مشخص می شود و واحد اندازه گیری آن میلیمتر جیوه است. معمولا فشار سیستولیک کمتر از 130 و فشار دایستولیک کمتر از 85 را فشار طبیعی می خوانند. به فشار سیستولیک 140 یا بالاتر و فشار دایستولیک 90 یا بالاتر فشار خون بالا گفته می شود.

اندازه گیری فشار خون اطلاعات مفیدی در رابطه با وضع سلامت بدن بیمار می دهد. البته امروزه اندازه گیری فشار خون بطور اتوماتیک به همۀ بیماران توصیه نمی شود.  به دلیل اضطراب (سیندرم کت سفید) فشار خون بیمار ممکن است با دیدن تیم پزشکی بالاتر از معمول برود و فشار خون به اشتباه اندازه گیری شود. همان طوری که در بالا هم اشاره شد در اندازه گیری فشار خون دو عدد را اندازه می گیرند: سیستولیک و دایستولیک. فشار سیستولیک فشاری است که بعد از انقباض عضله قلب، دررگ ها ایجاد می شود. فشار دایستولیک فشار درون رگهاست و وقتی قلب خود به استراحت (انبساط) برمی گردد.

قسمت اصلی دستگاه اندازه گیری فشار خون، بازوبند آن است که باید به بالای بازو حدود 3 سانتی متر بالاتر از تای درون آرنج دست بسته شود. کف دست بیمار باید به طرف بالا گرفته شود. دست بیمار روی میزی استراحت کند و بیمار باید بی حرکت و آرام بماند تا فشار خون وی اندازه گیری شود. دستگاه های اندازه گیری فشار خون امروزی به راحتی خود از عهدۀ اندازه گیری فشار خون بر می آیند. چنانچه به بیشتر از یکبار اندازه گیری فشار خون نیاز باشد حداقل یک دقیقه بین دو اندازه گیری مختلف باید فاصله گذاشت: اگر اختلاف بین دواندازه گیری بیشتر از 10 میلی متر جیوه باشد. چنانچه عامل خاصی باعث نگرانی بیمار شده یا مصرف دخانیات، قهوه یا الکل هم زمان یا فاصله زمانی کم با اندازه گیری فشار خون همراه بوده  باشد، آن مورد / موارد باید یادداشت شود و بیمار به پزشک معالج رجوع داده شود.

با ازدیاد سن، میزان فشار خون بالاتر می رود. عواملی مثل چاقی،استفاده از رژیم غذایی غیر سالم، سیگار کشیدن و کم تحرکی باعث افزایش فشار خون می شود. هم چنین حالت هایی در دوران بارداری به فشار خون بالا می انجامد، بطور کلی  افزایش فشار خون درافراد کمتر از شانزده سال، خانم هایی که قبلا توسط عمل جراحی رحمشان برداشته شده، خانم های باردار و بیماران خاص توسط تیم پزشکی مخصوص اندازگیری می شود و چنین بیمارانی خود به اندازگیری فشار خون خود نمی پردازند.

چنانچه فشار خون سیستولیک بیمار بالاتر از 220  یا دایستولیک آن مساوی و یا بالاتر از  120 باشد بیمار را باید فورا به مراکز اورژانس بیمارستان یا دکتر معالج رجوع داد. فشار خون بالا که پایین تر از میزان قید شده ست وقتی که علائم دیگری با بیماری فشار خون بالا همراه نباشد بیمار تا یک هفته وقت دارد تا به دکتر مراجعه کند ولی هر چه زودتر به پزشک معالجه شود، بهتر است.


دکتر شهیره شریف (PhD, MSc)
@ All rights reserved

برای اطلاعات بیشتر و نوشته های مکمل به سایت زیر مراجعه کنید
http://pharmacistonboard.blogspot.co.uk/2010/12/blog-post_29.html

Friday, 18 January 2013

ظروف پلاستیکی


مطلب زیر از من نیست. در ایمیلی بدست من رسیده که بنظرم خواندنش برای دیگر دوستان هم بد نباشد 
 متاسفانه نویسندۀ این کار را نمی شناسم
++++ 
آيا تا به‌حال کنجکاو شده ايد اين اعداد و ارقامي که ته ظرف هاي پلاستيکي حک شده چه هستند؟ اگر دقت کرده باشيد وسط آرم بازيافت معمولا حروف يا اعداد و گاهي هر دو نوشته شده. اگر هم نديده ايد نگران نباشيد، متاسفانه هر لحظه اي که اراده کنيد دور و برتان آنقدر ظرف پلاستيکي زياد است که کافي است دستتان را دراز کنيد تا يکيشان را برداريد. اما داستان اين اعداد: پلاستيک ها با توجه به نوعشان به 7 گروه تقسيم بندي مي شوند. با اين شناخت پلاستيک هاي قابل بازيافت، خطرناک ، کم خطر و ... قابل شناسايي خواهند بود
 شماره 1: که همان بطري هاي آب معدني است که نسبتا بي خطرند اما بدليل متخلخل بودن آن امکان نفوذ باکتري ها به درون بطريشماره وجود دارد پس متاسفم که بگويم بهتر است آنها را استفاده مجدد نکنيد.به زباله هاي خشک بسپاريدشان
شماره 2: يا پلي اتيلن متراکم. پلاستيک بي خطري است. کدر رنگ است . ظروف مايع ظرفشويي و ساير مواد شستشو از اين قبيل پلاستيک ها هستند و براي بازيافت ظروف مناسبي هستند.  
شماره 3که معمولا لوله ها از اين جنس اند و همچنين مواد اوليه پلاستيک هايي که روي ظروف غذا مي کشند و بطري هاي روغن مايع. اين گونه از پلاستيک به هيچ وجه نبايد نزديک حرارت در هنگام پخت غذا شوند چراکه گرما باعث آزاد شدن مواد شيميايي درون شده و به درون مواد غذايي در حال پخت نفوذ مي کند که باعث اختلالات هورموني مي شوند پس تا جايي که مي توانيد از استفاده ي ظروف با اين جنس خودداري کنيد. هرگز مواد را با پلاستيک رويش در مايکروويو نگذاريد . راستي اي  ها بد قلقند و به راحتي بازيافت نمي شوند
شماره 4يا پلي اتيلن با تراکم کم. همان کيسه هاي نايلوني خريد، اين کيسه ها بي خطرند اما متاسفانه و متاسفانه معمولا غير قابل بازيافت
شماره 5يا پلي پروپيلن . ظرف ماست و ظروف مشابه که دهانه گشادي دارند. همچنين ني نوشيدني ها . بي خطرند و به راحتي بازيافت مي شوند
شماره 6يا پلي استيرن ها. همان ظروف يکبار مصرف . در اين ظروف مواد سمي بالقوه وجود دارد بويژه هنگام گرم شدن . تا جايي که مي شود از اين ظروف استفاده نکنيد. بيشتر مواقع غير قابل بازيافتند
شماره 7: همان گزينه معروف ساير موارد. از کيسه کامپيوتر و گرفته تا ظروف غذا. استفاده از اين جنس پلاستيک بويژه براي غذا هميشه آخرين گزينه تان باشد و اين شماره 7 هم معمولا غير قابل بازيافت است
 نمي دانم توجه کرديد يا نه اما بدترين ها همان کيسه نايلوني خريد و ظروف يکبارمصرف بودند که هم سمي اند و هم بازيافتشان سخت است. اما اين بدترين ها بدبختانه در شمار بيشترين ها هم هستند